The Poetry of the Earth Question Answers Class 12 (MCQ, Short and Long)

The chapter The Poetry of the Earth are written by John Keats. In this blog, we have discussed all the possible questions of The Poetry of the Earth. This The Poetry of the Earth Question Answers will help you in the preparation for your exam.

The Poetry of the Earth MCQ

1. Who is the author of “The poetry of the earth”?

  • Rabindra Nath Tagore                                          
  • T.S Eliot
  • John Keats    
  • Thomas Keats

Ans:- John Keats

2. The poet was born when?

  • 1700
  • 1895
  • 1796
  • 1795

Ans:- 1795

3. Who sings the poem in its entirety?

  • Cricket 
  • Crow
  • Grasshopper
  • Earth          

Ans:- Grasshopper

4. Where do birds find refuge?

  • Grassy hills                                      
  • Beneath the weed
  • Behind the stone
  • Cooling trees

Ans:- Cooling Trees

5. The poem was composed when?

  • 1815
  • 1900
  • 1884
  • 1816

Ans:- 1816

6. Whose song is warmth referenced in the poem?

  • Grasshopper
  • Cricket
  • Earth
  • Trees

Ans:- Grasshopper

7. Finish the line, ‘From hedge to hedge about the …………’

  • pleasant weed
  • summer luxury
  • new-mown mead
  • the frost    

Ans:- new-mown mead

8. With his delights; for when tired out with fun’, who is ‘his’ here?

  • Cricket
  • Birds
  • Grasshopper
  • Trees             

Ans:- Grasshopper

9. Where was the poet born?

  • Scotland
  • London
  • Paris
  • Italy

Ans:- London

10. Who has frost wrought?

  • Warmth
  • Poetry of Earth
  • Silence
  • All the above

Ans:- All the above

11. Why do birds swoon?

  • Grassy hills
  • Beneath the weed
  • Behind the stone
  • Cooling trees

Ans:- Cooling trees

The Poetry of the Earth Short Question Answer

12. What does Keats depict in this poem as the song of summer?

Ans:- Keats describes the Grasshopper’s singing as the summertime soundtrack in this poem.

13. What time of year is represented in “The Poetry of Earth”?

Ans:- Summer and winter are the seasons that “The Poetry of Earth” depicts.

14. How is the winter’s hush broken?

Ans:- The loud chirping of the cricket breaks the winter’s quiet.

15. What makes it warmer in the winter?

Ans:- Wintertime warmth is increased by the singing of the cricket.

16. What sounds could be heard during a quiet, frigid winter?

Ans:- On a lonely, chilly, silent winter, one could hear the cricket’s loud song.

The Poetry of the Earth Long Question Answer

17. By “The poetry of Earth,” what do you mean? What does the poem’s depiction of summer look like?

Ans:- “The poetry of Nature” is the melody of the earth generated all year round by birds and insects.

In the octave section of his poem, ‘The Poetry of Earth,’ John Keats paints a magnificent vision of summer. ‘The burning sun’ refers to the summer heat that exhausts all of the birds. They are unable to sing. They look for safety under the canopy of trees. Yet, it has no effect on the grasshopper. It takes the initiative. Its voice may be heard from hedge to hedge. The grasshopper seemed to love the summer. His enjoyment of singing is limitless. When it is worn out of singing, it takes a rest pleasantly under some nice herb and again continues its song with fresh vitality.

18. What does it imply for “the poetry of earth is never dead” to mean to the poet?

Ans:- The poet is implying that the songs and melody of nature never end by using this phrase. Without a respite, it would continue. Poetry and nature, or music, are so connected that they will always change. The continuance of nature’s sound is unaffected by seasonal or meteorological changes. The songbirds cease singing in the summer because they are sick of the intense heat and seek refuge in the shade. Then, though, comes the sound of nature’s singing. As he hops from hedge to hedge in the meadow, the small grasshopper sings joyously. He enjoys the joy and fullness of the time of year. Likewise, in the midst of a frigid, quiet, gloomy winter evening, the poetry of the soil persists. The winter night’s quiet is broken by the cricket’s loud call. The poetry of the earth so never ends.

Also Read:-
Strong Roots Question Answer
Asleep in The Valley Question Answer

19. What rhyme pattern does the sonnet use?

Ans:- A sonnet by Petrarch called The Poetry of Earth. A sestet and an octave make up the poem. Each of the two quatrains in the octave has the abba rhyming pattern. Moreover, the sestet is made up of two tercets that each rhyme with CDE.

20. Who is the poem’s voice? What is the voice trying to say?

Ans:- In Keats’ poem “The Poetry of Earth,” the Grasshopper speaks in this manner.

In the just-mowed grass of the meadow, the voice will flow from hedge to hedge.

Songbirds cease singing in the summer because they are worn out by the oppressive heat of the season and seek refuge in the cool shade of the leafy trees. The grasshopper assumes the role of the poet and performs summertime melodies. The poetry of the soil is preserved as a result.

21. When was John Keats’ poem “The Poetry of the Land” written? What is the poem’s setting?

Ans:- John Keats wrote a sonnet like a poem. When the poet was twenty-one years old and writing the poem in December of 1816. It was released in 1884’s “The Poetical Works of John Keats” obituary.

The poem has a happy tone. The poem aims to praise the sounds made by crickets and grasshoppers, or simply the voice of nature. The environment is nearly exquisite in that it honors all facets of nature.

Conclusion: The Poetry of the Earth Question Answer

In this blog, we shared The Poetry of the Earth Question Answers with you. we have tried to cover all the questions and answers. You should revise these questions before the exam. Hope you like these The Poetry of the Earth Question Answers. So if you like our blog The Poetry of the Earth Question Answers then comment your thoughts and if you get any help from this blog then share this blog The Poetry of the Earth Question Answers with your friends.

Tagged with: CLASS 12TH | short questions from the poetry of the earth | the poetry of the earth answer mcq | the poetry of the earth class 12 | the poetry of the earth long question answer 2022 | the poetry of the earth question answer | the poetry of the earth question answer mcq | the poetry of the earth questions and answers | the poetry of the earth short | the poetry of the earth short Question Answer

Class: Subject:

Have any doubt

Your email address will not be published. Required fields are marked *