Asleep in The Valley Question Answers Class 12 (Short and Long Question Answer)

The chapter asleep in the valley is written by Arthur Rimbaund. In this blog, we have discussed all the possible questions of asleep in the valley. This asleep in the valley question answers will help you in the preparation for your exam.

Asleep in The Valley Short Question Answer

Q1. What is the theme of the poem?

ANS: The theme of the poem is based on the futility, brutality, and cruelty of war.

Q2. What does the poet fear?

ANS: The poet fears that the soldier may catch cold.

Q3. How was the stream?

ANS: The stream slowly flowed, leaving silver strands on the bright grass.

Q4. Why does the soldier look pale?

ANS: The soldier looks pale because he is dead.

Q5. Describe the valley in which the soldier lies.

ANS: The valley is green with a slow silvery stream flowing and bright green grass. It is surrounded by the mountain and Sun’s rays fills the valley with light.

Q6. Name the poet of the poem ‘Asleep In The Valley’.

ANS: Arthur Rimbaud is the name of the poet of the poem ‘Asleep In The Valley’.

Asleep in The Valley Long Question Answer

Q7. “His smile/Is like an infant’s-gentle, without guile.”Whose smile is compared with the smile of an infant? Why is his smile is compared with the smile of an infant?

ANS: In the poem ‘Asleep In The Valley’ by Arthur Rimbaud, the smile of a young soldier who had died in the war is compared with the smile of an infant.

The dead soldier’s smile is compared with the smile of an infant as the soldier is as innocent and pure as a child. He is the victim of the horrific war. His innocent smile shows his helplessness and the futility of the war.

Q8. “A soldier, very young, lies open-mouthed.”Who is the soldier referred to here? Describe how the soldier lies in the valley.

ANS: In the poem ‘Asleep In The Valley’ by Arthur Rimbaud the soldier referred to here is none but a young warrior who is the victim of the horrific and brutal war.

The young soldier lies open-mouthed, resting his head on a fern-made pillow in the valley with two bullet holes in his side. Though he lies in the warm, green,sun-soaked bed, he is pale. His feet are among the flowers and there’s an infant-like gentle and guileless smile on his face. The humming insects don’t disturb his sleep as he lay peacefully in the sunlight with one hand on his breast. Mother nature is trying her best to keep his dead-cold body warm.

Strong Roots Question Answer
Thank You, Ma’am Question Answer
The Eyes Have It Question Answer
On Killing a Tree Question Answer

Q9. “The humming insects don’t disturb his rest; “Who rests and where? Why do the humming insects not disturb his sleep?

ANS: In the poem ‘Asleep In The Valley’ by Arthur Rimbaud the dead young soldier rests in the valley with the fern-made pillow beneath his head as he rests on the heavy undergrowth which is sun-soaked.

The humming insects don’t disturb the soldier’s sleep as he was dead. He was a victim of the cruel and brutal war. He was ignorant of the cruelty of the war. He rests in the valley undisturbed with two bullet holes in the side of his body which have snatched his life.

Q10. “On his side, there are two red holes.”Who is the person referred here? What do the ‘two red holes’ signify?

ANS:  In the poem ‘Asleep In The Valley’ by Arthur Rimbaud the person referred to here is none but a dead young soldier who is the victim of the horrific and brutal war.

The ‘two red holes’ symbolize the two bullet holes. Thus this signifies that the bullet holes wounded the young soldier very much and resulted in his death. So the young soldier becomes the scapegoat of the horrific war.

Q11. How does the poet express the futility of the war? What message does he convey through the poem?

ANS: The poem reflects the critical attitude of the poet towards war. War is nothing but organized butchery of the youth. The young soldiers become the scapegoat of the war. The poet is against all these. He describes the futility, brutality, and cruelty of war. War is never fruitful for anybody. Through the poem, the poet shows the tragic death of the soldier due to war amidst the natural splendor where sunlight fails to keep the body of the dead soldier warm.

Q12. Justify the title of the poem.

ANS: The title of the story is ironic. In the beginning, we find that Mother Nature has made a sun-soaked bed and a fern made a pillow for the young soldier to rest in the valley. He lies on the valley with his mouth open, one hand on his breast and feet resting among the flowers. But the irony lies in the fact that the humming insects cannot disturb the young soldier’s sleep. Actually, he is in eternal sleep. He sleeps never to rise again. There are two bullet holes that suggest that the bullets have wounded him which caused his death. He is sleeping not a normal sleep but an eternal sleep. Thus the title of the story is ironic.

Conclusion: Asleep in The Valley Question Answer

In this blog, we shared Asleep in The Valley question answers with you. we have tried to cover all the questions and answers. You should revise these questions before the exam. Hope you like these Asleep in The Valley question answers. So if you like our blog Asleep in The Valley question answer then comment your thoughts and if you get any help from this blog then share this Asleep in The Valley question answers with your friends.

Tagged with: asleep in the valley class 12 | asleep in the valley long question answer 2022 | asleep in the valley question answer | asleep in the valley questions and answers | asleep in the valley short | asleep in the valley short Question Answer | class 12 english asleep in the valley question answer | CLASS 12TH | short questions from asleep in the valley

Class:

Have any doubt

Your email address will not be published. Required fields are marked *