On Killing a Tree Question Answer (Short and Long Question)

The chapter on killing a tree is written by Gieve Patel. In this blog, we have discussed all the possible questions of on killing a tree. We have also covered the on killing a tree question answer which has appeared in recent years of boards. 

On Killing a Tree Question Answer

Q1. Name the poet of the poem ‘On Killing a Tree’.

ANS: The poet of the poem ‘On Killing a Tree’ is Gieve Patel.

Q2. What is the meaning of the word ‘consuming the earth’ mean?

ANS: The meaning of consuming the earth is that a tree has taken water and nutrients from the earth for its survival and to be strong and resilient.

Q3. What does the word ‘crust’ mean?

ANS: The word ‘crust’ means the top layer of the earth.

Q4. What does the expression ‘leprous hide’ refer to?

ANS: The expression ‘leprous hide’ refers to the injury and rough surface of the bark of the tree.

Q5 .What sprouts out of the leprous hide?

ANS: New leaves sprout out of the leprous hide.

Q6. What does the word ‘bleeding bark’ suggest?

ANS: The word ‘bleeding bark’ suggests the plant fluid that comes out from the bark of the tree after the ill-treatment of hacking and chopping.

Q7. What will happen when the ‘bleeding bark’ will heal?

ANS: When the bleeding bark will heal, curled green twigs will rise from the stem close to the ground.

Q8. What do you mean by ‘miniature bough’?

ANS: Miniature boughs are nothing but the curled green newborn twig.

Q9. What will happen if the miniature boughs remain unchecked?

ANS: The miniature boughs will again grow into their former size if remain unchecked.

Q10. What do you mean by ‘anchoring earth’?

ANS: The root has gone so deep that the earth is holding it very tightly. By the expression ‘anchoring earth’ the earth which is holding the root strongly is meant.

Q11. What does the expression ‘earth cave’ refer to?

ANS: The expression ‘earth cave’ refers to the cave formed on the earth due to the uprooting of the tree.

Q12. Which is the most sensitive part of a tree?

ANS: The white and wet root is the most sensitive part of a tree.

Q13. Where is the strength of a tree?

ANS: The strength of a tree is in its roots.

Q14. Why is the root wet and white?

ANS: The root is wet as it draws water from the earth and passes it to the plant.

The root is white as it is under the earth and doesn’t get any sunlight or air.

Q15. What remains hidden for years?

ANS: The roots remain hidden under the soil for many years.

Q16. What scorches and chokes the tree after its root is pulled out?

ANS: The sun and air scorch and chokes the tree after its root is pulled out.

Q17. Why is the process of killing a tree not simple?

ANS: The process of killing a tree is not simple as it cannot be done with a simple jab of the knife. The tree has grown strong by absorbing many elements for many years and became strong and resilient. It has taken water and nutrients from the earth, sunlight from the sun, and air from the environment. These are the reason why the process of killing a tree is not simple. 

Q18. “It takes much time to kill a tree.”Why does it take much time to kill a tree? According to the poet how is a tree killed ultimately?

ANS: A tree has grown slowly consuming the nutrients of the earth. It has fed upon the crust and absorbed air, water, and sunlight for years. It is resilient and thus can heal itself. It has a deeply rooted root which is the actual strength of a tree. These are the reason why it takes much time to kill a tree.

One cannot kill a tree with a simple jab of a knife or hacking or chopping. To kill a tree, one has to pull out the roots from the anchoring earth by tieing it. Then the root has to be exposed to the sun and air for it to scorch and choke. Ultimately, when the root will turn brown, hardened, twisted, and withered then the tree will die.

Q19. How does a tree resist its destruction? How does it fail?

ANS: The process of killing a tree is very difficult. A simple jab of a knife or hacking or chopping will not kill it. It will only cause pain and bleeding to its bark. But it will soon heal and from the stem, curled green twigs and small branches will appear. If it remains unchecked, it will again grow to its former size. This is how a tree resists its destruction.

A tree falls to provide resistance to its destruction when its root is tied and uprooted from the anchor of the earth. The white and wet root is the source of strength of a tree. It is the most sensitive part of a tree that remains hidden inside the earth. When they are exposed to sun and air, they are scorched, browned, hardened, twisted, withered, and ultimately die.

Q20. How does the poet describe the growth of a tree over the years? What are the different steps taken to kill a tree?

ANS: The tree has grown strong by absorbing many elements for many years and became strong and resilient. It has fed upon its crust and absorbed water and nutrients from the earth, sunlight from the sun, and air from the environment.

One cannot kill a tree with a simple jab of a knife or hacking or chopping. To kill a tree, one has to pull out the roots from the anchoring earth by tieing it. Then the root has to be exposed to the sun and air for it to scorch and choke. Ultimately, when the root will turn brown, hardened, twisted, and withered then the tree will die. These are the steps taken to kill a tree.

Q21. Justify the title of the poem ‘On Killing a Tree’.

ANS: The title of the poem ‘On Killing a Tree’ by Gieve Patel shows the poet’s concern and love for nature. The trees, which are the non-profitable friend of humans are constantly being cut and destroyed by them. But the irony is that the humans, by cutting the trees are digging their own graves. Rapid deforestation is directly affecting the environment which in turn is affecting us. This title is given ironically. The poet by describing the cruel process of killing a tree suggests how inhuman we have become and also describes man’s utter foolishness and recklessness. The poet through the poem conveys the message to us the readers to be more sympathetic and tender-hearted to nature. Thus the title of the poem is appropriate.

Q22. ‘And then it is done.”What is being referred to here? How is it done? On what tone does the poem end?

ANS: The brutal act of killing a tree is being referred to be done.

It is done through several steps. The process of killing a tree is not simple as it cannot be done with a simple jab of the knife. The tree has grown strong by absorbing many elements for many years and became strong and resilient. It has taken water and nutrients from the earth, sunlight from the sun, and air from the environment. These are the reason why the process of killing a tree is not simple.

The poem ends in an ironic tone. It shows the pathetic death of a tree which hints at the destruction we are causing to the environment and ultimately us.

Strong Roots Question Answer
Thank You, Ma’am Question Answer
The Eyes Have It Question Answer

Tagged with: class 12 english On Killing a Tree question answer | CLASS 12TH | On Killing a Tree class 12 | On Killing a Tree long question answer 2022 | On Killing a Tree question answer | On Killing a Tree questions and answers | On Killing a Tree short | On Killing a Tree short Question Answer | short questions from On Killing a Tree

Class:

Have any doubt

Your email address will not be published. Required fields are marked *