Meeting at Night Question and Answer । Class 11 WBBSE

The chapter meeting at night are written by Meeting at Night. In this blog, we have discussed all the possible questions of Meeting at Night. Meeting at Night question and answer will help you in the preparation for your exam.

Meeting at Night Question and Answer

Meeting at Night MCQ

1. The poem originally appeared in?

  • 1845
  • 1846
  • 1847
  • None

Ans:- 1845

2. Robert Browning was born on

  • 1811
  • 1813
  • 1812
  • 1814

Ans:- 1812

3. Robert Browning died on

  • 1888
  • 1887
  • 1889
  • 1890

Ans:- 1889

4. Robert Browning mainly wrote his writings on

  • dark humour
  • social commentary
  • historical settings
  • all

Ans:- all

5. Some of the famous poems of Robert Browning is

  • Pauline
  • Paracelsus
  • Both
  • None

Ans:- Both

6. The poet divided the poem into how many parts?

  • 2
  • 3
  • 4
  • 10

Ans:- 2

7. In which year the poem was separated by the poet?

  • 1847
  • 1849
  • 1850
  • 1880

Ans:- 1849

8. The poem is written in how many stanzas?

  • 3
  • 4
  • 2
  • 5

Ans:- 2

9. What type of poem is, Meeting at Night’?

  • love lyric
  • Ballad
  • Sonnet
  • Melancholy

Ans:- love lyric

10. When does the lover make his journey?

  • Sunrise
  • Sunset
  • Night
  • Dusk

Ans:- Night

Meeting at Night Short Question Answers

11. What does the term “prow” mean?

Ans:- The term “prow” refers to the pointy forward portion of a boat.

12. What does the poem’s opening verse imply?

Ans:- The poem’s first verse expresses the lover’s eagerness for the secret excursion.

13. What causes the sea to be grey?

Ans:- Since it’s night and dark, and the environment is dismal, the sea is grey.

14. Why are the ringlets described as fiery?

Ans:- The waves’ ringlets are dubbed fiery’ because of lover’s passion is as fierce as the rough sea he is rowing on.

15. What role do blaze ringlets have in the poem?

Ans:- The poem uses the term “fierce ringlets” as an image.

16. I gain the cove… What does it imply?

Ans:- The term implies that the speaker arrived in an inlet, a protected spot on the shore.

17. What is captured in the second verse of ‘Meeting at Night’?

Ans:- ‘Meeting at Night’s second stanza expresses the anticipation and fulfillment of the covert rendezvous.

18. How does the lover obtain access to the cove?

Ans:- The lover obtains access to the cove by shoving the prow.

19. What exactly is slushy sand’?

Ans:- The term “slushy sand” refers to mushy, muddy sand.

20. What role do blaze ringlets have in the poem?

Ans:- The poem uses the term “fierce ringlets” as an image.

karma Class 11 Question Answers
Leela’s Friend Question Answers
Jimmy Valentine Question Answers
Nobel Lecture Question Answers

Meeting at Night Long Question Answers

21. Explain the situation and the lover’s journey as described in the poem Meeting at Night.

Ans:- “Meeting at Night” depicts a lover’s voyage across land and sea to meet his sweetheart. The water seems grey in the half moon of the night, while the land appears black. The narrator paddles towards the shore on a boat, with the golden moon visible in the sky, which appears enormous and low. Under the night, the waves are like flame ringlets. On the mushy ground, the narrator secures his boat. Then he takes a mile-long walk down the shore. He also traverses three fields to reach his beloved’s farmhouse. He only goes there to sense the presence.

22. Make a note of the relevance of the poem’s title “Meeting at Night.”

Ans:- The poem by Robert Browning is about a lover and his beloved meeting secretly at midnight. The poem portrays the lover’s trip and his desperate desire to meet his sweetheart. We are led to believe that the beloved awaits the lover with bated breath and that their reunion at night fulfills both of their wishes. Even though the actual meeting is only portrayed in the last four lines, it is done so with tremendous command of description, making it immensely emotional and thrilling.

23. What is the poet’s description of the night?

The night is also beautiful, with a gold half-moon that makes the water grey and the country gloomy. It is a time when no one is around and only those with a task to complete go out. The blue surge of a lighted match could be seen clearly in the black night, which is a sign that the darkness of the country has fueled the desire of the lovers who meet discreetly under the cover of night.

24. Discuss briefly the pictures seen in Browning’s poem.

Browning’s poem “Meeting at Night” is rich in imagery that heightens the sensuality of the tale. The descriptions of the “grey sea,” “far black land,” “yellow half moon,” “startled… waves,” “slushy sand,” “warm sea scented beach,” and “three fields” are intriguing, adventurous, passionate, daring, and sensuous. These photographs aid Browning in capturing the couple’s deep desire to meet one another.

25. In the poem, what do you mean by “quench its speed”?

The poet indicates the progressive slowing and then stopping of the lover’s boat by the phrase “quenching its speed.” In his quest to meet his beloved, the lover has traveled all the way to the shore in his boat, and now he pushes the boat through the slushy sand by pulling it out of the sea. The term “quench” refers to the satisfaction of thirst. Pulling the boat out of the water disconnects it from the water supply. As a result, it has been poetically referred to as fast quenching.

Tagged with: class 11 english Meeting at Night question answer | CLASS 11TH | Meeting at Night class 11 | Meeting at Night long question answer 2022 | Meeting at Night question answer mcq | Meeting at Night questions and answer | Meeting at Night short Question Answer | Meeting at Night short question answer mcq | Robert Browning | short questions from Meeting at Night | strong root question answer

Class:

Have any doubt

Your email address will not be published. Required fields are marked *